Blog
Καλώς ορίσατε στο blog μας ↴
Απολύμανση χώρου
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 11 Μαϊος 2020 15:37
- Γράφτηκε από τον/την Χάρης Αποστολίδης
- Εμφανίσεις: 1046
Κατά την απολύμανση προστατεύουμε τον χώρο από παθογόνους μικροοργανισμούς και μικρόβια. Παρέχεται πλήρης αποσμηση και αντισηψία σε επιφάνειες κ χώρους. Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε απολύμανση σε όλους τους χώρους όπως γραφεία, καταστήματα , κατοικίες, εστιατόρια και άλλα.
Γιατί πρέπει να κάνω απεντόμωση στην πολυκατοικία ή στο σπίτι μου
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2019 17:45
- Γράφτηκε από τον/την Χάρης Αποστολίδης
- Εμφανίσεις: 1319
Η απεντόμωση είναι μια διαδικασία ριζικής καταπολέμησης ανεπιθύμητων εντόμων που αποτελούν φορείς μολύνσεων και ασθενειών. Ωστόσο, σήμερα θα σας μιλήσω μόνο για την κατσαρίδα.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ
Οι κατσαρίδες είναι νυχτόβια και παμφάγα έντομα που ζούνε κυρίως σε περιοχές με ζέστη και υγρασία. Μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, κρίση άσθματος και γαστρεντερίτιδες, καθώς μεταφέρουν 33 είδη διαφορετικών βακτηρίων. Συγκεκριμένα, η μαύρη κατσαρίδα βρίσκεται κυρίως σε φρεάτια υπονόμων, γεγονός που σας οδηγεί στο να καταλάβετε πόσα μικρόβια μπορεί να μεταφέρει.
ΠΟΝΤΙΚΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΑΦΙΩΝ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ ΦΩΣΦΙΝΕΣ
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 14:03
- Γράφτηκε από τον/την Χάρης Αποστολίδης
- Εμφανίσεις: 2745
Αισθητήρια όργανα
➤ Δεν έχει καθόλου καλή όραση κυρίως διότι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το διανύει κάτω από το έδαφος.
➤ Έχει άριστη αίσθηση της ακοής και της όσφρησης και σε συνδυασμό με την εξαιρετική απτική αντίληψη που έχει μπορεί να κινείτε χωρίς δυσκολία. (Ολοκτσίδης & Σαμαράς: 2010 , Ζιώγας & Μαρκόγλου: 2007)
Οικολογία - Βιολογία
Ο ποντικός των αγρών ζει ομαδικά και η αναπαραγωγή τους ξεκινά την άνοιξη λόγω της μεγάλης διάθεσης τροφής που υπάρχει ενώ το χειμώνα η διαδικασία αναπαραγωγής σχεδόν αναστέλλεται. Θεωρείται το πιο αναπαραγωγικό θηλαστικό καθώς γεννά 4 με 8 φορές το χρόνο και τα νεογνά που γεννά είναι από 3 έως 12 δεδομένου ότι η διάρκεια ζωής του είναι σχεδόν ένας χρόνος.
Τα μέρη που μπορεί να συναντήσει κάποιος έναν ποντικό των αγρών είναι κυρίως σε καλλιεργήσιμα χωράφια και μη και προτιμούν εδάφη τα οποία είναι αργιλώδη χωρίς 15 πολύ οργανική ύλη και αργιλοαμμώδη για να μπορούν να σκάβουν εύκολα και να συγκρατούν πολύ νερό. Οι φωλιές τους έχουν πολλές εισόδους και εξόδους και δημιουργούν διαμερίσματα τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους τόσο για την φύλαξη των νεογνών όσο και για τη φύλαξη και αποθήκευση της τροφής τους η οποία είναι κυρίως τρυφεροί βλαστοί , φύλλα, ρίζες και σπόροι.
Επιπλέον κινείται και δραστηριοποιείται την νύχτα αλλά και την μέρα δημιουργώντας συνήθως μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες κηπευτικών αλλά και σε νεαρά δέντρα καταστρέφοντας ολοκληρωτικά το ριζικό τους σύστημα.
Ηλεκτρικές Εντομοπαγίδες
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2017 15:31
- Γράφτηκε από τον/την Χάρης Αποστολίδης
- Εμφανίσεις: 1269
Οι ηλεκτρικές εντομοπαγίδες είναι συσκεύες προσέλκυσης εντόμων. Λειτουργούν με κόλλα ή με ειδικό φωτισμό UV. Η χρήση τους ενδείκνυται σε χώρους εστίασης, σε οικίες καθώς και σε βιομηχανικούς χώρους. Πρόκειται για συσκευές φιλικές προς το περιβάλλον, ασφαλείς και άοσμες.
Οι ηλεκτρικές εντομοπαγίδες που αφορούν οικίες, χώρους εστίασης καθώς και γραφεία, διαθέτουν μοντέρνο σχεδιασμό και είναι επιτραπέζιες, επιτοίχιες ή οροφής.
Οι εντομοπαγίδες για βιομηχανικούς χώρους έχουν διαφορετικό σχεδιασμό και είναι ικανές να καλύψουν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα.
Σκορπιός
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2017 14:31
- Γράφτηκε από τον/την Χάρης Αποστολίδης
- Εμφανίσεις: 2172
Οι σκορπιοί είναι ζώα που ανήκουν στην ομοταξία των αραχνίδων. Οι σκορπιοί έχουν μέγεθος από 3 μέχρι 19 εκατοστά του μέτρου. Κατοικούν σε ξερές και πετρώδεις περιοχές.
Στην Ευρώπη, ο σκορπιός εμφανίζεται περισσότερο στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και γενικά στα Βαλκάνια. Ζει μόνος του και δεν αλλάζει τον τόπο που μένει μέχρι να πεθάνει. Την ημέρα κρύβεται κάτω από πέτρες, στις σχισμές των βράχων ακόμα και μέσα στα σπίτια, στις σκοτεινές γωνιές ή κάτω από έπιπλα. Τη νύχτα βγαίνει από την κρύπτη του για την ανεύρεση τροφής. Οι σκορπιοί τρώνε έντομα, αράχνες και άλλα μικρά ζωύφια.
Δεν απομακρύνεται από την κρύπτη του εκτός από την εποχή που πολλαπλασιάζεται, οπότε πρέπει να βρει το ταίρι του. Ύστερα από μερικούς μήνες, το θηλυκό γεννάει 25 - 30 αβγά. Η μητέρα βοηθά με τις λαβίδες της να βγουν τα μικρά από τα αυγά. Αφού τα καθαρίσει, τα βάζει πάνω στη ράχη της, όπου μένουν περίπου 15 μέρες. Στο διάστημα αυτό η μητέρα μένει συνέχεια στη φωλιά της, χωρίς να τρώει τίποτα.
Το τσίμπημα του σκορπιού που ζει στην Ευρώπη προκαλεί πόνους και ερεθίζει το δέρμα, δεν είναι όμως επικίνδυνο. Οι σκορπιοί που ζουν στις ισημερινές περιοχές είναι πολύ επικίνδυνοι. Το δηλητήριο που έχουν στο αγκάθι στην άκρη της ουράς τους είναι θανατηφόρο, περισσότερο για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες.
Φίδια - Σαύρες - Διάφορα ερπετά
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύθηκε : Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017 15:48
- Γράφτηκε από τον/την Χάρης Αποστολίδης
- Εμφανίσεις: 2135
Προστατεύστε τον χώρο σας από τα φίδια, βάζοντας ειδικό απωθητικό φιδιών και άλλων ερπετών. Η εφαρμογή αυτή θα εμποδίσει την είσοδό τους στον χώρο σας, αλλά και θα δράσει κατασταλτικά, απομακρύνοντας έτσι αυτά που ήδη βρίσκονται μέσα.
Η δράση της έχει διάρκεια έξι μηνών και δεν επηρεάζεται από υγρασία και βροχή, όπως άλλα σκευάσματα (π.χ. θειάφι). Εάν το πρόβλημα είναι μεγάλο, τότε θα πρέπει να εξεταστεί η ύπαρξη ποντικών στον χώρο και αν κρίνεται απαραίτητο, να πραγματοποιηθεί μυοκτονία.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ειδικό απεντομωτή.
Βιολογική αντιμετώπιση Ψύλλου με τη χρήση του μύκητα Beauveria και Metarhizium
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017 17:58
- Γράφτηκε από τον/την Χάρης Αποστολίδης
- Εμφανίσεις: 2927
Η βιολογική αντιμετώπιση του ψύλλου μπορεί να γίνει με τη βοήθεια κάποιων εντομοπαρασιτικών μυκήτων, όπως οι Beauveria και Metarhizium. Οι συγκεκριμένοι μύκητες διεισδύουν στον ψύλλο μέσω του εξωσκελετου χάρη στην παραγωγή ενζύμων, τις χιτινάσες. Μόλις ο μύκητας εισέλθει στον ξενιστή, τρέφεται απο αυτόν με αποτελεσμα το θάνατο του ψύλλου. Στην περίπτωση που δεν θανατωθούν, τα μολυσμένα έντομα περιορίζουν τις κινήσεις τους και δεν μπορουν να τραφούν.
Η χρήση αυτών των μικροοργανισμών δεν προϋποθέτει απομάκρυνση των ζώων απο το μαντρί αν προκειται για κτηνοτροφικη μονάδα. Επιπλέον, μπορούμε να εφαρμώσουμε τους μικροοργανισούς ακόμη και στα ζώα. Τέλος, μια πολλή καλή χρήση μπορει να γίνει και σε σπίτι, χωρίς να υπάρχει χρόνος αναμονης για να μπούμε μέσα. </p> <p style="text-align: justify; margin-bottom: 20px;">Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τον ψύλλο μπορειτε να δειτε εδώ
Απωθήσεις πτηνών (περιστέρια) - νυχτερίδων
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2016 17:23
- Γράφτηκε από τον/την Χάρης Αποστολίδης
- Εμφανίσεις: 13579
Περιστέρια
Το περιστέρι είναι πτηνό της οικογένειας των περιστερίδων. Τα περισσότερα έχουν γκριζογάλανο χρώμα και άσπρα πλευρά. Τα μικρά του περιστεριού τα ονομάζουμε πιτσούνια, εξού και ο χαρακτηρισμός πιτσουνάκια που αποδίδουμε συμβολικά στα ζευγαράκια, επειδή και τα περιστέρια φέρονται τρυφερά μεταξύ τους. Τα περισσότερα ζουν 12-15 χρόνια τα οποία τα περνούν κατά κανόνα με ένα ταίρι. Γεννούν 5 με 7 φορές τον χρόνο από ένα έως δύο αυγά. Τα αυγά, όπως και τα μικρά τους, τα φροντίζουν εξίσου το ίδιο και οι δύο γονείς.
Τα περιστέρια αποτελούν τουριστική ατραξιόν στις πλατείες και τις εκκλησίες, ωστόσο δημιουργούν και πολλά προβλήματα.
1. Καταστροφή οικοδομικών υλικών των κτιρίων. Τα περιττώματά τους, εκτός από την αισθητική υποβάθμιση που προκαλούν, περιέχουν και επιβλαβή οξέα που διαβρώνουν το χρώμα των κτιρίων καθώς και τα οικοδομικά υλικά.
2. Διασπορά επιβλαβών αρθρόποδων. Τα περιστέρια είναι φορείς αιμομυζητικών παρασίτων, όπως κοριοί, ψύλλοι, ψείρες και ακάρεα.
Κουνούπι
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016 18:56
- Γράφτηκε από τον/την Χάρης Αποστολίδης
- Εμφανίσεις: 1744
Το κουνούπι είναι δίπτερο έντομο της οικογένειας Culicidae, με 3.500 είδη στον κόσμο. Τα αρσενικά κουνούπια δεν τσιμπάνε και τρέφονται με γύρη. Τα θηλυκά τσιμπούν γιατί το αίμα είναι απαραίτητο για την ωοτοκία τους. Αυτό που τα έλκει στον άνθρωπο είναι η κίνηση, η σωματική θερμότητα, η υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέεται από την αναπνοή.
Οικιακή μύγα (Musca domestica)
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016 18:14
- Γράφτηκε από τον/την Χάρης Αποστολίδης
- Εμφανίσεις: 3963
Οι μύγες ανήκουν στην τάξη των Δίπτερων. Τα πιο σημαντικά είδη είναι : η οικιακή μύγα (Musca domestica: Muscidae) και η μύγα των φρούτων (Drosophila melanogaster: Drosophilidae).
Η οικιακή μύγα είναι ένα έντομο το οποίο περνά από τέσσερις φάσεις ανάπτυξης μέχρι να ενηλικιωθεί. Από το αυγό περνά στην προνύμφη, έπειτα στη νύμφη και τέλος στο ακμαίο ενήλικο έντομο. Τα χαρακτηριστικά της κάθε φάσης έχουν τεράστιες διαφορές, καθιστώντας την ανάπτυξη του εντόμου, μια πλήρη μεταμόρφωση. Ο βιολογικός κύκλος της οικιακής μύγας μπορεί να διαρκέσει από 25 έως 30 μέρες.
Οικιακό ποντίκι - Mus musculus
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016 14:08
- Γράφτηκε από τον/την Χάρης Αποστολίδης
- Εμφανίσεις: 1998
Τα τρωκτικά (Rodentia) είναι θηλαστικά, τα οποία περιλαμβάνουν πολλά είδη. Σε αυτά τα είδη που είναι ιδιαίτερου υγειονομικού ενδιαφέροντος, υπάγονται τα ποντίκια. Τα ποντίκια ανήκουν στην οικογένεια Muridae, όπου κατατάσσεται το γένος Mus. Κυριότερα είδη ποντικιών είναι ο Rattus norvegicus (Νορβηγικός Αρουραίος) , ο Rattus rattus (Καστανός Αρουραίος ) και το οικιακό ποντίκι Mus musculus. Και τα τρία είδη είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στην Ελλάδα. Το Mus musculus γεννά 5-6 νεογνά ανά γέννα. Το θηλυκό γεννά 8 φορές ανά έτος και η διάρκεια ζωής για το είδος αυτό είναι 9-12 μήνες. Έχει λεπτό και μικρό σώμα, με τρίχωμα ανοικτό καφετί προς ανοικτό γκρίζο. Το μήκος σώματος είναι 6-9cm. Έχει μικρή ακτίνα δράσης που κυμαίνεται από 3-6m από την φωλιά. Πρόκειται για μια ομάδα θηλαστικών με τεράστια σημασία για τον άνθρωπο, η οποία ευθύνεται για πολλές περιπτώσεις ασθενειών και θανάτων. Ορισμένες από αυτές τις ασθένειες είναι το Σύνδρομο Weil (λεπτοσπείρωση), η σαλμονέλωση, η πανώλη, ο τυφοειδής πυρετός και κάποιες μορφές εγκεφαλίτιδας. Προκαλούν, επίσης, σοβαρότατες μολύνσεις τροφίμων και αλλεργίες ενώ είναι φορείς παρασίτων όπως ακάρεων, νηματωδών και εντόμων. Εκτός από τις παραπάνω επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία, τα τρωκτικά προκαλούν σοβαρές καταστροφές και ζημιές σε ηλεκτρικές και κτιριακές εγκαταστάσεις. Επιπλέον, μπορεί να αποδειχθούν υπεύθυνα ακόμη και για πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις.