Blog
Απωθήσεις πτηνών (περιστέρια) - νυχτερίδων
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2016 17:23
- Γράφτηκε από τον/την Χάρης Αποστολίδης
- Εμφανίσεις: 13294
Περιστέρια
Το περιστέρι είναι πτηνό της οικογένειας των περιστερίδων. Τα περισσότερα έχουν γκριζογάλανο χρώμα και άσπρα πλευρά. Τα μικρά του περιστεριού τα ονομάζουμε πιτσούνια, εξού και ο χαρακτηρισμός πιτσουνάκια που αποδίδουμε συμβολικά στα ζευγαράκια, επειδή και τα περιστέρια φέρονται τρυφερά μεταξύ τους. Τα περισσότερα ζουν 12-15 χρόνια τα οποία τα περνούν κατά κανόνα με ένα ταίρι. Γεννούν 5 με 7 φορές τον χρόνο από ένα έως δύο αυγά. Τα αυγά, όπως και τα μικρά τους, τα φροντίζουν εξίσου το ίδιο και οι δύο γονείς.
Τα περιστέρια αποτελούν τουριστική ατραξιόν στις πλατείες και τις εκκλησίες, ωστόσο δημιουργούν και πολλά προβλήματα.
1. Καταστροφή οικοδομικών υλικών των κτιρίων. Τα περιττώματά τους, εκτός από την αισθητική υποβάθμιση που προκαλούν, περιέχουν και επιβλαβή οξέα που διαβρώνουν το χρώμα των κτιρίων καθώς και τα οικοδομικά υλικά.
2. Διασπορά επιβλαβών αρθρόποδων. Τα περιστέρια είναι φορείς αιμομυζητικών παρασίτων, όπως κοριοί, ψύλλοι, ψείρες και ακάρεα.
Αντιμετώπιση
Τα συστήματα που χρησιμοποιούμε είναι ακίνδυνα, καθώς ο νόμος απαγορεύει τη θανάτωση περιστεριών.
1. Οπτικό απωθητικό πουλιών που δρα με μηχανικό τρόπο και απωθεί τα πτηνά, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει φωτιά στον χώρο εφαρμογής.
2. Πλαστικές ακίδες, κατάλληλες για τοποθέτηση σε μπαλκόνια, περβάζια, οροφές και ταμπέλες καταστημάτων.
3. Ειδικά δίχτυα απώθησης πουλιών.
4. Ακουστικό σύστημα απώθησης.
Νυχτερίδες
Οι Νυχτερίδες είναι θηλαστικά που σχηματίζουν την τάξη των Χειρόπτερων (Chiroptera). Είναι τα μόνα θηλαστικά που μπορούν να πετούν.Η νυχτερίδα δεν διαθέτει φτερά αλλά πετάει με τη βοήθεια των μπροστινών της άκρων (από εκεί και η ονομασία Χειρόπτερα), των οποίων τα δάκτυλα είναι μεταξύ τους ενωμένα με μεμβράνη. Σε αντίθεση με τα πουλιά, η νυχτερίδα δεν κουνά ολόκληρο το άκρο που χρησιμοποιεί για την πτήση, αλλά μόνο τα ενωμένα με μεμβράνη δάκτυλά της. Προκειμένου να προσανατολιστούν οι νυχτερίδες χρησιμοποιούν τον ηχοεντοπισμό. Εκπέμπουν, δηλαδή, ήχους σε υψηλή συχνότητα και στη συνέχεια χρησιμοποιούν την ηχώ που παράγεται από την αντανάκλαση των ηχητικών κυμάτων πάνω σε επιφάνειες και άλλα ζώα προκειμένου να αποφύγουν εμπόδια και να εντοπίσουν τη λεία τους.
Η νυχτερίδα ζει περίπου 5 χρόνια. Η περίοδος που ζευγαρώνει είναι από το φθινόπωρο έως τον Απρίλιο. Το θηλυκό γεννά 1 μικρό τη φορά,που κουβαλά στην πλάτη του το μικρό μέχρι να πετάξει. Οι νυχτερίδες πετούν με 20 χλμ την ώρα.
Οι νυχτερίδες προτιμούν για τον τόπο διαμονής τους, σκοτεινά μέρη όπως σπηλιές καθώς και στις σοφίτες των κατοικιών.
Αντιμετώπιση
Επειδή οι νυχτερίδες απειλούνται με εξαφάνιση απαγορεύεται η θανάτωση τους. Για την απώθησή τους, συστήνεται η επίσκεψη στον χώρο από ειδικό απεντομωτή, ο οποίος θα εφαρμόσει κάποιο πυρεθρινοειδές εντομοκτόνο. Με τη μέθοδο αυτή, επιτυγχάνεται η απώθησή τους, αλλά επιβάλλεται να παρθούν μέτρα ώστε να αποκλειστεί η είσοδός τους ξανά στον χώρο. Θα πρέπει να κλειστούν καλά όλες οι τρύπες από τις οποίες πιθανόν θα εισήλθαν στον χώρο.