Blog

Οικιακή μύγα (Musca domestica)

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Οι μύγες ανήκουν στην τάξη των Δίπτερων. Τα πιο σημαντικά είδη είναι : η οικιακή μύγα (Musca domestica: Muscidae) και η μύγα των φρούτων (Drosophila melanogaster: Drosophilidae).

Η οικιακή μύγα είναι ένα έντομο το οποίο περνά από τέσσερις φάσεις ανάπτυξης μέχρι να ενηλικιωθεί. Από το αυγό περνά στην προνύμφη, έπειτα στη νύμφη και τέλος στο ακμαίο ενήλικο έντομο. Τα χαρακτηριστικά της κάθε φάσης έχουν τεράστιες διαφορές, καθιστώντας την ανάπτυξη του εντόμου, μια πλήρη μεταμόρφωση. Ο βιολογικός κύκλος της οικιακής μύγας μπορεί να διαρκέσει από 25 έως 30 μέρες.

Στη διάρκεια αυτών των ημερών, οι μύγες εναποθέτουν τα αυγά τους, που μπορεί να φτάσουν και τα 1000, στο εσωτερικό οργανικών υλικών που βρίσκονται σε αποσύνθεση. Το γεγονός αυτό, καθιστά την αναπαραγωγή πολύ εύκολη, επιτρέποντας στις μύγες να αυξάνουν τον πληθυσμό τους εξαιρετικά γρήγορα. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι ενώ όλη την ημέρα, τις παρατηρούμε να τριγυρίζουν, τη νύχτα αναπαύονται σε διάφορους χώρους στο σπίτι, πάνω σε επιφάνειες.

Η συμπεριφορά της οικιακής μύγας έχει τεράστια σημασία για τη δημόσια υγεία. Στην προσπάθειά της να τραφεί, αγγίζει με την προβοσκίδα της τις τροφές και τις ραντίζει με σίελο. Επειδή, εκτός από τις τροφές του ανθρώπου, τρέφεται και με ακαθαρσίες, το πεπτικό της σύστημα αλλά και τα πόδια της είναι γεμάτα μικρόβια. Μέσω της προβοσκίδας, των ποδιών και των τριχών που έχει στο σώμα της, μεταφέρει παντού τα μικρόβια. Έρευνες δείχνουν ότι η οικιακή μύγα μπορεί να μεταφέρει πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς, υπεύθυνοι για διάφορες ασθένειες, όπως δυσεν, χολέρα, πολιομυελίτιδα και άλλα.

 

Πρόληψη

Υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε ώστε να αποφύγουμε την παρουσία μυγών στους χώρους μας. Αρχικά, θα πρέπει να τοποθετούμε τα απορρίμματα σε καλά κλειστές σακούλες, τις οποίες πρέπει να απομακρύνουμε από τους εσωτερικούς χώρους και να τις ρίχνουμε σε κάδους σκουπιδιών.

Φροντίζουμε να μην συγκεντρώνονται ακαθαρσίες ζώων σε μονάδες εκτροφής, και άλλα.

Είναι σημαντικό να προστατεύουμε τους προσωπικούς μας χώρους, με σίτες, κουρτίνες και παγίδες μυγών.

 

Αντιμετώπιση

Αν τα μέτρα πρόληψης δεν είχαν αποτέλεσμα, μπορούμε να κάνουμε ορισμένες κινήσεις αντιμετώπισης του προβλήματος.

Μία από τις πιο γνωαστές τεχνικές είναι η εφαρμογή εντομοκτόνων του εμπορίου, σε σημεία του σπιτιού ή του επαγγελματικού χώρου.

Κυρίως στους επαγγελματικούς χώρους, χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές μηχανές παγίδευσης, οι οποίες εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία και προσελκύουν τα έντομα τα οποία κολλάνε σε μια ειδική επιφάνεια.

Ωστόσο, κάποιες από τις παγίδες αυτές, θανατώνουν τα έντομα με ηλεκτρικό εκκένωσης, πράγμα που πλέον δεν ενδείκνυται σε χώρους εστίασης, λόγω πιθανής πτώσης των εντόμων στα τρόφιμα. Ίδιος κίνδυνος υπάρχει και στις παγίδες με ταινίες κόλλας, χωρίς προστατευτικό κάλυμμα. Σε αυτή την περίπτωση, στα τρόφιμα καταλήγουν και όλα τα χημικά των παγίδων αυτών.

Τέλος, ακόμη και ο ψεκασμός με εντομοκτόνα από το εμπόριο, σε χώρους με ανοικτά τρόφιμα, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την υγεία, λόγω της διασποράς των χημικών, καθώς εξέρχονται από τη συσκευή ψεκασμού.

Φυσικά, ένας πολύ καλός και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της παρουσίας μυγών, είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό απεντομωτή, ο οποίος θα ψεκάσει με ασφαλή τρόπο τους χώρους σας, απομακρύνοντας για τον απαιτούμενο χρόνο τα αγαπημένα σας πρόσωπα, και χρησιμοποιώντας, φυσικά, κατάλληλα σκευάσματα για οικιακούς χώρους.

Στους επαγγελματικούς χώρους, επιπλέον, μπορούν να τοποθετηθούν κατάλληλα μηχανήματα ψεκασμού, με ασφαλή για τον άνθρωπο σκευάσματα.

Όλα τα μέτρα που θα σας προτείνουν οι ειδικοί, αποτελούν τις πιο ασφαλείς αλλά και αποτελεσματικές λύσεις για την απομάκρυνση των μυγών από τους προσωπικούς σας χώρους.