Blog
Blattella germanica (η μικρή ξανθιά.....κατσαρίδα)
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016 17:30
- Γράφτηκε από τον/την Χάρης Αποστολίδης
- Εμφανίσεις: 2482
Αρχικά κάποια λίγα για την κατσαρίδα:
-Περιγραφή
Μικρή ξανθιά κατσαρίδα με μήκος σώματος περίπου 12 mm, ωοειδές σχήμα,
ακανθώδη πόδια και μακριές νηματοειδείς κεραίες. Τα ανήλικα μέλη είναι μικρότερα, δεν έχουν καλοσχηματισμένα φτερά και μοιάζουν με τα ενήλικα μέλη. Τα ενήλικα μέλη έχουν ανοιχτό καφέ χρωματισμό και δύο μαύρες ρίγες πίσω από κεφάλι καλύπτουν όλο το σώμα. Τα αρσενικά μέλη είναι ανοιχτού καφέ χρώματος και είναι μεγαλύτερα σε μήκος από τα θηλυκά τα οποία έχουν σκουρότερο χρωματισμό και είναι μεγαλύτερα σε πλάτος. Οι νύμφες δεν διαθέτουν φτερά και είναι μαύρου χρώματος. Οι κάψουλες των αβγών φτάνουν σε μήκος των 0,6 εκατοστών.
-Κύκλος ζωής
Τα θηλυκά μεταφέρουν τις θήκες των αβγών μέχρις ότου τα αυγά είναι έτοιμα προς εκκόλαψη. Στη συνέχεια, οι θήκες τοποθετούνται σε απομονωμένο μέρος και οι νύμφες αρχίζουν να μεγαλώνουν εντός μίας ημέρας. Το θηλυκό παράγει 4 με 8 θήκες κατά τη διάρκεια της ζωής που και η καθεμία περιέχει 30 έως 48 αυγά. Η εκκόλαψη των αυγών διαρκεί ένα μήνα και οι νύμφες αναπτύσσονται σε διάστημα από 1,5 έως 4 μήνες. Η διάρκεια ζωής των κατσαρίδων κυμαίνεται για τα θηλυκά μέλη από 6 έως 12 μήνες ενώ τα αρσενικά μέλη ζουν λιγότερο.
-Συνήθειες
Είναι κοσμοπολίτικα έντομα και τα συναντούμε σε σπίτια, εστιατόρια, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες κτλ. Οι ζημιές που προκαλούν δεν είναι ποσοτικές, αλλά τόσο η παρουσία τους όσο και η πιθανότητα να μεταδώσουν ορισμένες ασθένειες, τα κάνουν να θεωρούνται από τους χειρότερους εχθρούς.
Προτιμούν τα υγρά και σκοτεινά και προφυλαγμένα μέρη, η δε δραστηριότητα τους εκδηλώνετε κυρίως τη νύχτα,ενώ η παρατήρηση ζώντων ατόμων στο φως της ημέρας είναι συχνά ένδειξη υψηλού πληθυσμού.. Είναι παμφάγα και κάθε είδους τρόφιμο είναι δυνατό να μολυνθεί από τα αποχωρήματά τους. Μπορούν να περνούν από πολύ λεπτές σχισμές λεπτότερες του 1mm , οπότε βρίσκονται ακόμα και εκεί που νομίζουμε ότι συρτάρια κλείνουν πολύ καλά.
Με λίγα λόγια μπορούμε να τις βρούμε σε: ρωγμές τοίχων, ρωγμές σε πλακάκια στην κουζίνα, ηλεκτρολογικούς πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές, νεροχύτες, μπάνια, υπόγεια, ντουλάπια.
-Καταπολέμηση
Βασική προϋπόθεση για να μην εγκατασταθούν κατσαρίδες σε ένα χώρο, είναι η λήψη σχολαστικών μέτρων καθαριότητος. Ένα βασικό σημείο θα πρέπει να προσεχθεί είναι η πλήρης απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών από τις κουζίνες και τη συχνότατη αποκομιδή των πάση φύσεως απορριμάτων. Θα πρέπει να προσεχθεί η αποθήκευση αμυλούχων σκευασμάτων τα οποία θα πρέπει να έχουν άθικτο το υλικό συσκευασίας τους (τρώνε την κόλα απο τις συσκευασίες).
Αν παρόλα αυτά τα μέτρα που έχουν παρθεί, εγκατασταθούν σε ένα χώρο, τότε η αντιμετώπιση θα πρέπει να γίνει με τους εξής τρόπους:
- Χρήση φερομονικών παγίδων( μικροί πληθυσμοί κατσαρίδας) βάλτε παγίδες κοντά σε "ύποπτα σημεία" όπως για παράδειγμα κάτω από έπιπλα, κάτω από νεροχύτες, σημεία "δύσβατα" που είναι δηλαδή δύσκολο να έχουμε πρόσβαση.
- Ψεκάστε με κατσαριδοκτόνο αυτά τα "ύποπτα σημεία" με προσοχή να μην εισπνεύσετε την ώρα του ψεκασμού. Οπότε πχ ψεκάστε όταν είναι να φύγετε από το σπίτι και αερίστε καλά! Απομακρύνετε τυχόν τρόφιμα και συσκευασίες εκεί που πρόκειται να ψεκάσετε, που μπορεί να ακουμπήσετε κάποια στιγμή.
- Τέλος, αν δεν έχετε δει αποτελέσματα καλό είναι να καλέσετε κάποιον ειδικό. Ο ειδικός θα κάνει σχολαστική επιθεώρηση του χώρου σας, θα εντοπίσει τις εστίες των εντόμων και θα κάνει εφαρμογή των κατάλληλων φαρμάκων στα σημεία που χρειάζεται.