Blog
ΨΥΛΛΟΙ
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016 17:30
- Γράφτηκε από τον/την Χάρης Αποστολίδης
- Εμφανίσεις: 2024
Είναι φορείς πολλών παθογόνων στον άνθρωπο. Μεταδίδουν βακτήρια και ρικέτσιες στον άνθρωπο. Π.χ. Μεταδίδουν πανώλη και ενδημικό τύφο. Η βουβωνική πανώλη (ασθένεια που είχε προκαλέσει πολλούς θανάτους κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα) μεταδίδεται μέσω των ψύλλων που μεταφέρει ο ποντικός Rattus Rattus.
Τα πιο ενδιαφέροντα είδη είναι:
- Ψύλλος του ανθρώπου: Pulex Irritans
Ψύλλος του σκύλου και της γάτας: Ctenocephalides Canis, C. Felis
Ψύλλος των τρωκτικών: Xenopsylla Cheopis, Nosopsyllus Fasciatus
Οι ψύλλοι είναι μικρά χωρίς φτερά έντομα. Το σώμα τους έχει χρώμα σκούρο καφέ συμπιεσμένο στα πλάγια. Οι ψύλλοι δεν πετούν αλλά πηδούν από ζώο σε ζώο.
Ο βιολογικός κύκλος του ψύλλου περιλαμβάνει τα εξής στάδια: αβγό , προνύμφη, νύμφη, ενήλικο έντομο.
Κατά μέσο όρο το χρονικό διάστημα που χρειάζεται από το αβγό μέχρι το ενήλικο έντομο είναι 3 εβδομάδες.
Ο θηλυκός ψύλλος εναποθέτει τα αβγά πάνω στο σώμα του ξενιστή (σκύλος/γάτα). Τα αβγά δεν κολλάνε πάνω στο σώμα του ζώου, αλλά πέφτουν στο περιβάλλον του ζώου (έδαφος, κοπριά, χόρτα, χαλιά, ρωγμές στο πάτωμα κλπ.) και εκεί ολοκληρώνουν τον βιολογικό τους κύκλο.
Για την καταπολέμηση των ψύλλων θα πρέπει να λαμβάνονται τα εξής μέτρα:
- Στους χώρους των κατοικιών δεν πρέπει να συσσωρεύονται αντικείμενα όπως υφάσματα, ξυλεία, παλιά έπιπλα, χαρτιά και άλλα υλικά.
- Καθαρίζουμε πάρα πολύ καλά όλο το σπίτι και τους αύλειους χώρους. Αποφεύγουμε τη συσσώρευση απορριμμάτων . Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην καθαριότητα κάτω από έπιπλα, όπως καρέκλες, κρεβάτια, συσκευές κ.λ.π και γενικότερα σε χώρους σκοτεινούς ή χώρους που συγκεντρώνεται σκόνη. Ψεκάστε όλες τις γωνίες και τις σχισμές στα πατώματα των δωματίων. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε για το σφουγγάρισμα καυτό νερό, το ίδιο και για το πλύσιμο ρούχων, καλυμμάτων ή όπου άλλου έχουμε την υπόνοια πως μπορεί να έχουν πάει ψύλλοι. Δεν ξεχνούμε ποτέ πως οι ψύλλοι πηδάνε πάρα πολύ ψηλά και πάρα πολύ γρήγορα, επομένως ενδέχεται να έχουν απλωθεί σε μεγαλύτερη ακτίνα από αυτή που νομίζουμε! Βγάζουμε επίσης, το στρώμα μας να αεριστεί στον ήλιο. Το ίδιο κάνουμε και με τα χαλιά. Καθαρίζουμε πολύ καλά με την ηλεκτρική σκούπα και καίμε τη σακούλα όταν τελειώσουμε με το καθάρισμα.
- Ψεκάζουμε με εντομοκτόνο όλους τους ορόφους, τα χαλιά, τις κουβέρτες και όπου κάθεται και κοιμάται το κατοικίδιο ζώο μας. Συνιστάται να αφαιρείτε κάθε ζωντανό πλάσμα από το σπίτι, όσο ψεκάζουμε.
- Φροντίζουμε για την αποψίλωση ( κόψιμο χορταριών ) όλων των αύλειων χώρων της κατοικίας μας.
Μπορούμε να επέμβουμε κυρίως σε δύο στάδια του:
- στο στάδιο της προνύμφης με ειδικά εντομοκτόνα που καταστρέφουν την προνύμφη
- Με αντιπαρασιτικά, που σκοτώνουν τους ενήλικες ψύλλους με τα οποία ραντίζουμε το περιβάλλον. Θα πρέπει ο ραντισμός αυτός να επαναλαμβάνεται κάθε 5-7 ημέρες για μερικές φορές ώστε να αποτρέψουμε τους ψύλλους που εκκολάπτονται να γεννήσουν αβγά και να επαναληφθεί ο βιολογικός κύκλος του εντόμου.
- Με αντιπαρασιτικά και προνυμφιοκτόνα εντομοκτόνα τα οποια ταιριάζουν μαζί, ωστε να ποιάσουμε όλα τα στάδια του βιολογικού κύκλου του ψύλλου.