ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ

Όπως είναι γνωστό, τα έντομα αποτελούν φορείς παθογόνων μικροοργανισμών για τον άνθρωπο. Η καταπολέμησή τους είναι άμεση προτεραιότητα κάθε σπιτιού, χώρου υγειονομικού ενδιαφέροντος και οποιουδήποτε χώρου τον οποίο επισκέπτονται άνθρωποι.
Με σύγχρονες μεθόδους, καταπολεμούνται κατσαρίδες, μύγες, κουνούπια, ψύλλοι, κοριοί, σφήκες, ξυλοφάγα έντομα και μυρμήγκια.

Κατσαρίδες 

Οι κατσαρίδες είναι πολύ επικίνδυνα και ενοχλητικά παράσιτα. Είναι ικανές να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο, κάποιες από τις οποίες είναι εξαιρετικά βλαβερές και επικίνδυνες, όπως γαστρεντερίτιδα, σαλμονέλα και δυσεντερία. Επιπλέον, καταστρέφουν την οσμή των τροφίμων με τα οποία έρχονται σε επαφή, μέσω της έντονης μυρωδιάς που αναδύουν. Είναι απαραίτητη η άμεση και γρήγορη επέμβαση στην παρουσία κατσαρίδων καθώς έτσι θα διασφαλιστεί ότι δε θα εξαπλωθούν στους γύρω χώρους.

Μύγες

Οι μύγες είναι πολύ ενοχλητικά έντομα, ικανά να μεταφέρουν πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς στους ανθρώπους και στα αντικείμενα. Η ανατομία του σώματός τους, τις βοηθά να μολύνουν το νερό, τις τροφές και γενικά όλα τα αντικείμενα και σκεύη με τα οποία έρχονται σε επαφή. Το σημαντικότερο είναι ότι είναι υπεύθυνες για πολλές και σοβαρές ασθένειες, όπως σαλμονέλα, δυσεντερία, πολυομελίτδα και άλλα.

Ψύλλοι

Οι ψύλλοι είναι έντομα που συναντάμε συνήθως, σε χώρους όπου ζουν οικόσιτα ζώα, όπως γάτες ή σκύλοι. Δεν παρατηρείται σημαντική μετάδοση ασθενειών λόγω των ψύλλων, ωστόσο, το σημαντικότερο πρόβλημα που προκαλούν στον άνθρωπο είναι τα ενοχλητικά τσιμπήματα, που αφήνουν έντονα σημάδια.

Κοριοί

Οι κοριοί είναι έντομα που εξαπλώνονται εύκολα και προκαλούν σημαντικά προβλήματα σε ανθρώπους και ζώα. Προσκολλώνται σε ρούχα, έπιπλα και αντικείμενα και εισβάλλουν στα σπίτια. Τα τσιμπήματα των κοριών προκαλούν έντονο κνησμό, σημάδια, εξανθήματα και ερεθισμούς στο σώμα. Η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απαραίτητη, λόγω του γρήγορου πολλαπλασιασμού τους.

Μυρμήγκια

Ευτυχώς, τα μυρμήγκια δε συνδέονται άμεσα με μετάδοση ασθενειών. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η άμεση επέμβαση στην παρουσία μυρμηγκιών, καθώς πριν εισέλθουν σε έναν χώρο, άγγιζαν άγνωστες επιφάνειες που ίσως είναι εστίες μικροβίων. Τέλος, τα μυρμήγκια είναι πολύ ενοχλητικά, κυρίως όταν τα συναντούμε πάνω σε τρόφιμα και στα προσωπικά μας αντικείμενα.

Ξυλοφάγα έντομα (σαράκι, τερμίτες)

Πρόκειται για έντομα που βρίσκουν φωλιά σε ξύλινα έπιπλα, εσωτερικές επιφάνειες στεγών, ξύλινα πατώματα και άλλες εστίες ξύλων. Προτιμούν το ξηρό ξύλο και το τρώνε εσωτερικά, προκαλώντας σοβαρές ζημιές έως και πλήρη καταστροφή του.

Σφήκες

Οι σφήκες είναι παρασιτικά έντομα που συνήθως φτιάχνουν τις φωλιές τους σε δέντρα, κεραμίδια, σκεπές και πολλά άλλα μέρη, ακόμη και στο χώμα. Όταν νιώσουν απειλή, προκαλούν ενοχλητικά τσιμπήματα στον άνθρωπο, τα οποία μπορεί να έχουν και σοβαρές επιπτώσεις, σε περίπτωση αλλεργίας.