Blog

Οικιακό ποντίκι - Mus musculus

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Τα τρωκτικά (Rodentia) είναι θηλαστικά, τα οποία περιλαμβάνουν πολλά είδη. Σε αυτά τα είδη που είναι ιδιαίτερου υγειονομικού ενδιαφέροντος, υπάγονται τα ποντίκια. Τα ποντίκια ανήκουν στην οικογένεια Muridae, όπου κατατάσσεται το γένος Mus. Κυριότερα είδη ποντικιών είναι ο Rattus norvegicus (Νορβηγικός Αρουραίος) , ο Rattus rattus (Καστανός Αρουραίος ) και το οικιακό ποντίκι Mus musculus. Και τα τρία είδη είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στην Ελλάδα. Το Mus musculus γεννά 5-6 νεογνά ανά γέννα. Το θηλυκό γεννά 8 φορές ανά έτος και η διάρκεια ζωής για το είδος αυτό είναι 9-12 μήνες. Έχει λεπτό και μικρό σώμα, με τρίχωμα ανοικτό καφετί προς ανοικτό γκρίζο. Το μήκος σώματος είναι 6-9cm. Έχει μικρή ακτίνα δράσης που κυμαίνεται από 3-6m από την φωλιά. Πρόκειται για μια ομάδα θηλαστικών με τεράστια σημασία για τον άνθρωπο, η οποία ευθύνεται για πολλές περιπτώσεις ασθενειών και θανάτων. Ορισμένες από αυτές τις ασθένειες είναι το Σύνδρομο Weil (λεπτοσπείρωση), η σαλμονέλωση, η πανώλη, ο τυφοειδής πυρετός και κάποιες μορφές εγκεφαλίτιδας. Προκαλούν, επίσης, σοβαρότατες μολύνσεις τροφίμων και αλλεργίες ενώ είναι φορείς παρασίτων όπως ακάρεων, νηματωδών και εντόμων. Εκτός από τις παραπάνω επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία, τα τρωκτικά προκαλούν σοβαρές καταστροφές και ζημιές σε ηλεκτρικές και κτιριακές εγκαταστάσεις. Επιπλέον, μπορεί να αποδειχθούν υπεύθυνα ακόμη και για πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις.

 

 

ΠΡΟΛΗΨΗ

Σε πρώτη φάση, θα ήταν ορθό να γίνεται σωστή υγιεινή των χώρων. Αυτό περιλαμβάνει τη σωστή αποθήκευση προϊόντων, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροφή των τρωκτικών. Επίσης, εξίσου σημαντικός είναι και ο εμποδισμός των ποντικών να έχουν πρόσβαση σε πηγές νερού. Σε δεύτερη φάση, επιβάλλεται ο σωστός χειρισμός της βλάστησης που βρίσκεται γύρω από τον χώρο σας. Κόβοντας την πυκνή βλάστηση έξω από το σπίτι σας ή την επιχείρησή σας, φροντίζετε ώστε να μην αποτελέσει ο περιβάλλων χώρος, εστία φιλοξενίας για τρωκτικά. Τέλος, είναι εξίσου σημαντικό να απομακρυνθούν από τον εξωτερικό χώρο σκουπίδια, παλιά αντικείμενα ή εξοπλισμός και αποθηκευμένη ξυλεία. Ακόμη κι αν τα ποντίκια ή οι αρουραίοι φτάσουν έξω από την πόρτα σας, μπορείτε και πάλι να φροντίσετε ώστε να μην εισέλθουν στο εσωτερικό του χώρου σας. Τα τρωκτικά μπορούν να τρυπώσουν από ανοιχτές πόρτες ή παράθυρα, καθώς και από τις αποχετεύσεις. Φροντίζετε, επομένως, να επισκευάσετε οποιοδήποτε άνοιγμα υπάρχει σε πόρτες και παράθυρα, να καλύψετε με ειδικά λάστιχα τα κενά που σχηματίζονται και να χρησιμοποιήσετε σχάρα σε όλες τις αποχετεύσεις. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ!!! Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ!!!

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Αν παρόλα τα μέτρα που λάβατε, δείτε σημάδια ύπαρξης τρωκτικών στον χώρο σας, όπως, τρύπες, ροκανίσματα, περιττώματα και λεκέδες ούρων, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον ειδικό μυοκτόνο, ο οποίος με ειδικές παγίδες και δολώματα θα μειώσει και τελικά θα εξαφανίσει τον πληθυσμό των τρωκτικών. Επισημαίνεται ότι για την καταπολέμηση των τρωκτικών χρησιμοποιούνται εγκεκριμένοι διπλωματικοί σταθμοί ασφαλείας που τοποθετούνται στα σημεία που έχουν αποτυπωθεί στον χώρο, με ειδική σήμανση προειδοποίησης και ενημέρωσης (προϊόν και αντίδοτο) . Στους διπλωματικούς σταθμούς τοποθετούνται εγκεκριμένα τρωκτικοκτόνα δολώματα τα οποία είναι αντιπηκτικές ουσίες που ενεργούν στο αίμα. Οικολογικοί μέθοδοι αντιμετώπισις ποντικιών που χρησιμοποιούνται, είναι διάφορα απωθητικά σκευάσματα, κολλητικές και μηχανικές παγίδες θανάτωσης ποντικών.